Budi doma s održivosti

Želiš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena i uštedjeti energiju, a ne znaš odakle početi? Ako si upravo kod kuće, na pravom si mjestu! Pročitaj naše savjete i saznaj kako brzo i jednostavno već danas možeš svoj dom učiniti energetski učinkovitijim.

Ugasi svjetla!

Pogotovo ako ne boraviš u prostoriji, i koristi danje svjetlo što češće možeš - najzdravije je za tvoje oči, a i besplatno je.

Kad ti se upali žaruljica...

Neka bude štedna, jer one koriste 50 do 90 posto manje energije od običnih žarulja, a traju i do nevjerojatnih 50,000 sati. Dakle, ako se koriste osam sati dnevno, to je oko 17 godina!

Isključi uređaje

Kada ne gledaš TV, ne slušaš radio ili ne koristiš računalo, ugasi ih i isključi iz struje jer čak i kada nisu upaljeni troše energiju.

Spusti rolete

Dizanjem i spuštanjem sjenila ovisno o godišnjem dobu možeš uštedjeti toplinsku, odnosno električnu energiju za hlađenje. Primjerice, tijekom ljetnih mjeseci spuštanjem roleta temperatura u prostoriji može se smanjiti za 6 do 8°C!

Drži termostat pod kontrolom

Zimi je idealna temperatura u prostorijama između 20 i 22 stupnja danju, odnosno između 15 i 17 stupnjeva noću. Imaj na umu da smanjenjem temperature na termostatu za samo jedan stupanj možeš uštedjeti i do 6 % energije.

Provjetravaj kratko jer tako štedi svatko!

Energetski je puno učinkovitije provjetriti tako da se prozori i vrata širom otvore na kraće vrijeme nego da ih stalno držiš odškrinutima.

Izbjegavaj stand-by način rada

Sve električne uređaje koje ne koristiš isključi iz struje u potpunosti jer i u stand-by načinu rada troše električnu energiju, i to čak do 6%.

Isprazni utičnice

Punjači za mobitele, laptope, tablete i sl. nastavljaju trošiti struju i nakon što ih odvojiš od uređaja koje su punili. Zato je najbolje ne ostavljati ih u utičnicama.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.