Jednostavan recept za održivu kuhinju

Kuhinja je još jedna prostorija u domu koja nudi izvrsne prilike za uštedu energije i smanjenje količine zagađenja na planeti, a mi ti donosimo nekoliko jednostavnih ideja i savjeta koji će ti pomoći u tome!

Organiziraj pa duže konzumiraj

Pravilna organizacija namirnica u hladnjaku sprječava nepotrebno bacanje hrane. Na gornjoj polici temperatura je najstabilnija, što je idealno za ostatke hrane, pića i namaze, a sirovo meso, jaja, morske plodove i mliječne proizvode stavi na donju policu gdje je temperatura najniža.

Organiziraj pa duže konzumiraj

Pretinci na dnu hladnjaka služe za voće i povrće, dok je u vratima temperatura najviša pa ovdje čuvaj namirnice koje se ne kvare lako.

Dobro zatvori

Kad smo kod vrata hladnjaka, provjeri gumu na njima! Naime, ako ne prianjaju dobro, tvoj hladnjak trošit će do 50 kilovatsati energije više, što osim većih računa za struju, znači i dodatnih 27,5 kg CO2 godišnje za planetu.

Napuni perilicu

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 85% više vode i 60% više energije nego prilikom pranja u perilici posuđa, pod uvjetom da je uključiš kad je puna. Poluprazna perilica znači rasipanje vode, energije i sredstava za pranje.

Prirodni proizvodi

Prirodni proizvodi jednostavno su, jeftino i učinkovito rješenje, a uglavnom sadrže kombinaciju alkoholnog octa, sode bikarbone, limunovog soka i soli u različitim omjerima, ovisno o namjeni.

Izbaci plastičnu foliju

Plastičnu foliju za hranu izbaci iz svoje kuhinje jer osim što ju je nemoguće reciklirati, ispušta mikroplastiku i potencijalno je opasna za tvoje zdravlje. Zamijeni je aluminijskom folijom, i/ili omotima od pčelinjeg voska.

Staklene posude

Zamjeni plastične posude staklenima! Staklo je dugotrajnije, zdravije (jer ne postoji opasnost da kemikalije iz plastike prodru u hranu) i bolje za planet. Odlično je i da ih možeš nabaviti skoro pa besplatno - kad kupiš i potrošiš originalan sadržaj iz staklenke.

Prirodne spužvice

Iako smo svi navikli koristiti žuto-zelene spužvice za suđe, one su napravljene od najotpornije vrste plastike koju je nemoguće reciklirati - poliuretana. Srećom, za njih postoji adekvatna zamjena u vidu biorazgradivih spužvi i krpa, izrađenih od potpuno prirodnih materijala.

Koristi poklopac

Kuhaj s poklopcem jer je brže i može ti uštedjeti do 25% energije, a veličinu posuđa prilagodi količini hrane koju pripremaš, jer ako koristiš preveliku posudu, potrošit ćeš više energije na pripremu i kasnije na pranje.

Ne otvaraj pećnicu

Nemoj provjeravati je li hrana pečena tako da otvaraš pećnicu jer se time gubi najmanje 20% topline, ali zato je možeš slobodno isključiti 10 min ranije te iskoristiti akumuliranu toplinu za dovršavanje jela.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.