Koliko je zagađen tvoj ormar?

Održiva moda uvijek je u modi, ali ako ne znaš odakle krenuti i kako smanjiti ugljični otisak svog ormara, pripremili smo nekoliko savjeta koji će ti pomoći u tome!

Kupuj manje, koristi duže

Proizvodnja nove odjeće za rezultat ima emisiju 4 milijuna tona CO2, što je više od 8% globalnih emisija staklenika. Najbolja stvar koju možemo učiniti za planet je kupovati manje nove odjeće i duže popravljati staru.

Ne pretjeruj s novim jaknama, haljinama i trapericama

Proizvodnja ovih odjevnih predmeta troši najviše ugljika. Primjerice, proizvodnja traperica ima 4-5 puta veću emisiju ugljika nego proizvodnja majice kratkih rukava, zato što je tkanina teža. Zato, pokušaj barem ponekad kupovati ove odjevne predmete u second hand dućanima.

Kupuj putem interneta

Za gotovo 85% potrošnje CO2 kod kupnje u trgovini odgovoran je transport, pa je kupnja putem interneta u prosjeku 60% "čišća" nego kupnja u trgovini. ALI.. Pokušaj izbjegavati ekspresnu dostavu kada je to moguće! Odabir standardne dostave smanjuje ugljični otisak tvoje kupnje za 50%.

Izbjegavaj povrat odjeće

Samo 50% vraćenih odjevnih predmeta trgovci vraćaju na zalihe, a nevjerojatnih 25% završi na odlagalištu, tako da povrat ima značajan utjecaj na okoliš.

Kupuj second hand odjeću

Kad eliminiraš štetni ugljik koji se emitira prilikom proizvodnje novog odjevnog predmeta, smanjuješ svoj ugljični otisak za 60-70%.

Ako kupuješ novu odjeću, biraj održive robne marke.

Prozvodnja odjevnih predmeta koji koriste održive tkanine umjesto konvencionalnih smanjuje emisiju ugljika za oko 30%. Zato potraži reciklirani poliester, organski pamuk ili lan.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.