Kome se pridružiti, kako se uključiti?

Kao što vidiš, ako stvarno želiš živjeti održivije i smanjiti vlastiti ugljični otisak, jako puno pozitivnih promjena možeš napraviti samostalno. Ali ako ti ipak treba društvo ili želiš pomoći u stvaranju velikih promjena, postoji nekolicina udruga, organizacija i incijativa kojima se možeš priključiti. Ovdje ćemo nabrojati nekoliko.

Savez izviđača Hrvatske

Vjerojatno već znaš što su izviđači, ali možda još ne znaš da je velik dio njihovih aktivnosti usmjeren ne samo na širenje ekološke svijesti, već i na djelovanje. Naravno, u izviđačima ćeš steći hrpu novih poznanstava, zabavljati se na smotrama i kampiranjima te usvajati vrijedne vještine, ali ćeš naučiti i kako živjeti u skladu s prirodom te redovno sudjelovati u akcijama koje je pomažu očuvati.

Proljetne čistke

Ako imaš želju pomoći u čišćenju okoliša na najdoslovniji mogući način, dovoljno je samo malo pročešljati po internetu. Proljetne čistke su akcije čišćenja šuma, parkova, perivoja i rijeka koje organiziraju škole, planinarski klubovi i slične organizacije i udruge. Slična akcija čišćenja sigurno se organizira i negdje u tvojoj blizini, a ako ništa ne pronađeš, uvijek možeš pokrenuti akciju čišćenja u svojoj školi ili sportskom klubu.

Boranka

Znaš li da u smanjenju ugljičnog otiska možeš pomoći čak i crtanjem? Boranka je projekt pošumljavanja pokrenut nakon stravičnih požara u ljeto 2017. godine, a kako bi ponovno zazelenili požarišta, dovoljno je odabrati mjesto na digitalnoj mapi i na tamo uploadati crtež bora. Svoje virtualno stablo možeš imenovati, a točno na njegovu mjestu na virtualnoj karti, posadit će se stvarna sadnica.

Zeleni telefon

U svakoj borbi, pa i onoj za čišći okoliš, informacije su od presudne važnosti. Zeleni telefon je građanski servis uspostavljen u unutar udruge Zelena akcija, a funkcija mu je jednostavna. Kada građani primijete za okoliš potencijalno opasne ili štetne prakse ili situacije, mogu ih prijaviti zelenom telefonu. Naravno, ako čujetš za nešto problematično, uvijek se možeš uključiti i volonterski i tako pomoći.

Sunce

Sunce je nevladina organizacija koja se bavi očuvanjem okoliša i zelenim temama, bazirana u Splitu. Kao organizacija koja primarno radi u Dalmaciji, veliki dio njenih projekata bavi se temom očuvanja ekosustava Jadranskog mora. Ako je to tema koja ti je važna, a želiš znati više ili smočiti ruke i nešto poduzeti, uvijek možeš volontirati u Suncu.

Šumoborci

Želiš li saznati više o učincima klimatskih promjena na šume i okoliš te o važnosti šuma za ljude kao i cjelokupni biljni i životinjski svijet, Šumoborci su program za tebe! Osim u interaktivnim edukativnim radionicama, svi sudionici ovog programa mogu sudjelovati i u organiziranim akcijama pošumljavanja šumskih površina stradalih od učinaka klimatskih promjena, poput oluja, nametnika, suše, požara i poplave. Program su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume te agencija HEARTH.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.