Kupaonica okupana uštedama

U posljednjih 100 godina potrošnja vode povećala se u prosjeku oko osam puta, a budući da studije pokazuju kako se 75% vode troši u kupaonici, upravo ovdje možeš uz nekoliko jednostavnih trikova ostvariti uštede na kojima će ti biti zahvalan kućni budžet, ali i planet.

Tko se tušira, taj profitira!

Naime, kupanjem u kadi potrošit ćeš između 140 i 160 litara vode, dok tuširanjem trošiš samo 12 do 25 litara u minuti. Uštedi dodatno zatvaranjem tuša ili slavine dok nanosiš pjenu za tuširanje, šamponiraš kosu ili četkaš zube.

Štedljivi tuševi, slavine i vodokotlići

Pričaj s roditeljima da obične tuševe i slavine u kući zamijenite niskoprotočnima, koji smanjuju potrošnju vode za 50 do 65 posto, što istovremeno znači i 30kg CO2 manje ako se tuširaš 25 minuta tjedno. Slična je stvar i sa štedljivim vodokotlićima.

Reci pa-pa kamencu!

Podsjeti ukućane da redovito čiste bojler od kamenca (svakih tri-pet godina) jer osim što zbog kamenca bojler radi smanjenim kapacitetom, produljuje se i vrijeme grijanja što pak nepovoljno utječe na potrošnju energije.

Smanji temperaturu, povećaj uštedu

Oko 90% ukupne potrošnje električne energije za pranje rublja odlazi na zagrijavanje vode. Kad smanjiš temperaturu pranja na 30 ili 40 stupnjeva, smanjuje se i potrošnja struje, i to za čak 40%.

Bolje puna perilica nego prazni džepovi

Pričekaj da ti se skupi dovoljna količina rublja da napuniš perilicu, budući da prazna troši jednako kao i puna, čak i na štedljivom programu.

Ssssuššššenje na zraku

Kad god možeš, izbjegavaj upotrebu sušilice i koristi sušilo za rublje jer osim što ćeš uštedjeti energiju, tvoja će se odjeća provjetriti i mirisati svježije!

Papir naš svagdašnji

Svaki se dan u svijetu proizvede više od 83 milijuna rola toaletnog papira, a da bi se osiguralo dovoljno toaletnog papira za jednog čovjeka tijekom njegovog života, potrebno je posjeći 384 stabala. Korištenjem recikliranog toaletnog papira štediš energiju te doprinosiš očuvanju šuma.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.