Oznake za recikliranje prepoznaj i tajne ambalaže doznaj!

Želiš li pravilno odvajati plastični otpad, trebaš znati što znače oznake na ambalaži, tim više što svaka označava određenu vrstu i sastav plastike te ti tako otkriva kako može utjecati na planet, ali i na tvoje zdravlje. Zato ti u nastavku donosimo pregled najčešćih simbola koje ćeš pronaći na plastičnim pakiranjima.

Mobiusova petlja predstavlja proizvode koji se mogu reciklirati, a izgleda kao 3 povezane strelice u obliku trokuta sa zaobljenim kutevima. Unutar ovog simbola nalazi se broj, a ispod je obično skraćenica kemijskog spoja od kojeg je ambalaža proizvedena.

PET ili PETE

Najčešće se koristi, primjerice za proizvodnju bočica s vodom ili gaziranim sokovima. Višekratnom uporabom povećava rizik od razvoja bakterija, a može ispuštati i teške metale te kemikalije koje utječu na ravnotežu hormona.

HDP ili HDPE

Kruta plastika od koje se izrađuju boce za mlijeko, ulje, tekuće deterdžente te igračke i plastične vrećice. Ne ispušta skoro nikakve kemikalije i najsigurnija je za uporabu pa stručnjaci savjetuju kupovanje vode u bočicama od ove vrste plastike.

PVC ILI 3V

Prozirni celofani, boce od ulja, igračke za bebe, djecu i kućne ljubimce, pakiranja baterija, lijekova i brojnih drugi proizvodi izrađuju se od ove vrste plastike koja sadrži ftalate – toksične kemikalije koji utječu na hormone u tijelu. Izbjegavaj je kad god možeš.

LDPE

Iako ne ispušta nikakve kemikalije u vodu, ova vrsta plastike ne može se koristiti u proizvodnji boca, već se najčešće koristi za proizvodnju plastičnih vrećica. Smatra se bezopasnom.

PP

Od ove bijelo obojane ili polu prozirne plastike rade se čašice za jogurt i sirupe. PP plastika je čvrsta i lagana te otporna na toplinu, a ako se zagrije neće se otopiti te je relativno sigurna za upotrebu. Također je dobar izolator protiv vlage, masnoće i kemikalija.

PS

Polistiren je jeftina, lagana vrsta plastike koja se najviše koristi u izradi pakiranja za hranu i pića, kartona za jaja i plastičnog pribora za jelo. Kada se ugrije ispušta kancerogene supstance te se ne smije koristiti za dugotrajno spremanje hrane i pića.

PC (i sva druga plastika)

Unutar ove kategorije ne postoji standardizacija o ponovnom korištenju i recikliranju, ali postoji velika opasnost od curenja kemikalija u hranu ili piće, naročito ako je pri njenoj izradi korišten Bisfenol A. Unatoč tome, koristi se za proizvodnju pakiranja sportske hrane i pića.

Izbjegavaj ambalažu s oznakama PET, PETE, PVC, 3V, PS i PC, a za najbolji učinak na okoliš i zdravlje, pokušaj izbjegavati plastičnu ambalažu i proizvode od plastike u potpunosti.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.