Putovanje u održiviji svijet

Održivost nije rezervirana samo za domaći teritorij. Odgovorno ponašanje i briga o planetu su nešto o čemu treba razmišljati uvijek i svugdje, pa tako i na putovanjima. Zato smo ti pripremili nekoliko jednostavnih savjeta koji će ti pomoći da ograničiš štetan utjecaj na okoliš, podržiš lokalne zajednice te zaštitiš njihovu kulturu i običaje.

Putuj van sezone

Pokušaj pridonijeti smanjenju prekomjernog turizma koji može predstavljati veliki problem i ugrožavati jedinstvene krajolike, ekosustave i lokalne zajednice. Putuj izvan sezone, ili posjeti neku manje poznatu destinaciju gdje ćeš puno lakše upoznati lokalno stanovništvo i kulturu.

Eko agencije

Potraži agencije i organizatore putovanja koji aktivno koriste ekološke i etičke prakse. Tako ćeš omogućiti lokalnim zajednicama da imaju izravnu korist od turističkog sektora i da sami kroje svoju budućnost.

Jedi lokalno

Izbjegavaj jesti u lancima brze prehrane koji najčešće uvoze proizvode iz cijeloga svijeta. Umjesto toga istraži lokalne restorane i isprobaj domaće specijalitete. Isto tako, pokušaj nabavljati namirnice s lokalnih tržnica i od domaćih prodavača.

Zeleni hoteli

Rezerviraj ekološki osvješten smještaj, u hotelima vješaj ručnike koje još uvijek možeš koristiti, iskoristi ‘ne smetaj’ znak kako ti ne bi bespotrebno mijenjali posteljinu, usisavali i čistili sobu, ponesi svoju kozmetiku i izbjegavaj korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda poput primjerice čaša ili pribora za jelo.

Obrati pažnju

Gdjegod da se nađeš, pokupi i baci barem jedan komad otpada koji je netko neodgovorno ostavio za sobom. Možda ti se to čini kao kap u moru, ali i takva najmanja gesta doprinosi smanjenju zagađenja.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.