Sedam greenwashing grijeha

Skriveni kompromis

Lako je napraviti da proizvod zvuči eco-friendly. Sigurno često viđate proizvode s natpisima poput “napravljeno od recikliranog materijala” ili “biorazgradivo”, međutim ti su natpisi često paravan za druge okolišu štetne radnje koje kompanije koriste u proizvodnji.

Bez dokaza

Popularno je da se kompanije oglašavaju kao ekološki prihvatljive iako nemaju pozadinu koja to potvrđuje. Tako prazne tvrdnje, bez dokaza mogu biti vrlo štetne po okoliš jer omogućuju velikim kompanijama da zaobiđu zakone o zaštiti okoliša.

Neodređenost

“Potpuno prirodno”, “održivo” što to uopće znači? Ovakve oznake lako potrošače dovode u zabludu jer prava kombinacija riječi vezanih uz okoliš može lako uvjeriti širu javnost da misli da podupiru tvrtku koja brine o okolišu.

Irelevantnost

Kada tvrtka promiče ekološku tvrdnju koja je tehnički istinita, ali nevažna za proizvod. Najčešći primjer za to je tvrdnja "bez CFC-a". Klorofluorougljici (CFC) su vrsta stakleničkih plinova koji su zakonom zabranjeni od 1970-ih, tako da tvrdnja "bez CFC-a" služi samo zavaravanju kupaca.

Manje od dva zla

Uobičajeno je da tvrtke iznose ekološke tvrdnje čak i kada proizvod ima malo ili nimalo koristi za okoliš. Na primjer, automobilska industrija uvelike pridonosi stvaranju stakleničkih plinova i globalnoj emisiji CO2, unatoč tvrdnjama pojedinih proizvođača da njihovi automobili koriste "zelenije" gorivo ili da su "učinkovitiji u potrošnji goriva".

Neistina

Mnoge se tvrtke izvuku s tvrdnjama ili etiketama koje su lažne. Primjer za to uključuje tvrdnje o automobilima koji ne ispuštaju ugljični dioksid u zrak. Koliko god ovo smiješno zvučalo, postoje tvrtke koje se još uvijek izvlače lažući svojim kupcima – a njihovi kupci svaki put nasjedaju na to.

Lažne etikete

Prosječna osoba ponekad ne može razlikovati pravi ekološki certifikat od lažnog. Primjer za to je kada tvrtke stavljaju slike drveća ili koriste zelenu boju za etiketu, bez opravdanog razloga. Ponekad je za obmanu da je nešto ekološki prihvatljivo potrebna samo riječi “eko” ispisana zelenim slovima.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.