Svakog dana svježa hrana

Godišnje u Hrvatskoj nastaje 286.379 tona otpada od hrane, što je oko 71 kilogram po stanovniku. Oko 76% tog otpada nastaje u kućanstvima gdje se baca oko 40% namirnica. Saznaj kako im produžiti svježinu te smanjiti potrebu za bacanjem i kupovinom novih!

Jaja

Ako se pravilno čuvaju u hladnjaku, jaja mogu izdržati od 3-5 tjedana. Kada želiš provjeriti je li jaje još sigurno za konzumaciju, stavi ga u posudu s vodom - staro jaje će isplivati i plutati, a svježe potonuti.

Meso

Odresci od debljih komada mesa u hladnjaku mogu biti od 3-5 dana, dok pileće i pureće meso treba potrošiti u roku od 2 dana, baš kao i usitnjeno te mljeveno meso. Kuhanjem i pečenjem mesu se produljuje rok trajanja, pa može biti u hladnjaku i do 4 dana.

Hrenovke i salame

U originalnom neotvorenom pakiranju u hladnjaku mogu provesti i do 2 tjedna. Jednom kada ih otvoriš, hrenovke je potrebno pojesti u roku od tjedan dana, a salame čak i brže, od 3-5 dana.

Jabuke

Jabuke čuvaj u hladnjaku kako se ne bi smekšale prebrzo, ali imaj na umu da otpuštaju veliku količinu etilena zbog čega lako trule te kao takve potiču truljenje svega s čim dođu u doticaj.

Agrumi

Limun, limetu, naranče, mandarine, grejp i ostale agrume drži na sobnoj temperaturi dok ne dosegnu vrhunac zrelosti (otprilike tjedan dana), nakon čega ih treba staviti u hladnjak. Pazi samo da ne budu na hrpi jer bi to moglo dovesti do rasta plijesni.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i kupine čuvaj u hladnjaku. Imaj na umu da se bobičasto voće brže kvari kada je vlažno, pa ga nemoj prati sve do trenutka kada ga odlučiš konzumirati.

Banane

Budući da ispuštaju visoku razinu etilena, najbolje ih je čuvati vani, po mogućnosti obješene tako da ne vrše pritisak jedna na drugu. Kad sazriju, prebaciti ih u hladnjak dok ih ne odlučiš pojesti.

Avokado

Dok ne sazrije čuvaj ga na suhom i hladnom mjestu, a potom prebaci u hladnjak. Jednom kada ga načmeš, čuvaj ga u posudi s lukom ili ga natrljaj limunovim sokom kako ne bi posmeđio.

Mrkva i celer

Želiš li da ti potraju dva tjedna do mjesec dana, nareži ih i drži u staklenki s vodom. Cijela mrkva također može poprilično dugo zadržati svježinu u hladnjaku, dok celeru možeš produljiti svježinu tako da ga zamotaš u aluminijsku foliju i isto staviš u hladnjak.

Brokula

Ovo zimsko povrće odlično podnosi niske temperature, stoga ju je najbolje spremiti u ladicu hladnjaka umotanu u vlažan ručnik kako bi zadržala svježinu te je upotrijebiti najkasnije nekoliko dana od kupnje.

Lisnato povrće

Salate, kupusnjače i ostalo lisnato povrće najbolje je konzumirati odmah, ali ako to nije moguće, pohrani ga u posudu s poklopcem podloženu papirnatim ubrusom, koji će u isto vrijeme upijati višak vlage i održavati svježinu.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.