Uvozno vs. domaće: Utrka dvije jagode

Znaš li kako izgleda putovanje jedne lokalno uzgojene i jedne uvezene jagode? Svakim transportom proizvodi se CO2 i zagađuje se naš okoliš. Kupnjom lokalnog to se zagađenje drastično smanjuje. Odvest ćemo te zato na dva putovanja.

Hladnjača

Temperatura i vlažnost igraju ključnu ulogu u sigurnosti proizvoda. Mnogi patogeni brzo rastu kada su temperature između 4 i 60 °C. Zato da naša jagoda proputuje svijet, treba joj odgovarajuće prijevozno sredstvo - hladnjača.

Kamion

Kada se jagoda ukrca u kamion, važno je da je spremljena u spremniku gdje zrak može cirkulirati, ali i da je skrivena od sunca.

Brod

Ako ide na neku udaljeniju destinaciju, primjerice supermarket u drugoj zemlji, često je put odvede i na brod ili vlak.

Skladište

Smještaj na krajnjoj lokaciji isto tako mora biti posebno prilagođen - rashlađeno mjesto na polici rezervirano je baš za nju.

Svježa jagoda

S druge strane, lokalna jagoda putuje vrlo kratko - od polja, do štanda. Stiže svježa, neobrađena i spremna za konzumaciju.

Lokalno je lokalno

Razmisli zato što je bolje - lokalno, sezonalno voće, ili uvozno izvan sezone. Naš prijedlog je uvijek - lokalno!

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.