Vrt od otpadaka

Znaš li da od djelova voća i povrća koje obično bacamo možeš uzgojiti nove biljke? Osim što tako možeš smanjiti količinu otpada od hrane, napravit ćeš vlastiti vrt na vrlo jeftin, efikasan i zabavan način!

Cikla i mrkva

Staviš li odrezani gornji dio (iz kojeg rastu listovi) cikle ili mrkve u plitku posudu s malo vode, listovi će nastaviti rasti, odnosno, izrasti će novi. Ukusni i puni nutrijenata, odlični su za salatu, a listove mrkve možeš koristiti i kao začin.

Krumpir

Kad proklija, od jednog krumpira možeš dobiti nekoliko novih biljaka koje će ti dati određen broj novih gomolja. Dakle, prepolovi ga ili izreži na više dijelova, posuši, a zatim posadi u zemlju tako da klica ide prema gore.

Batat

Batat stavi u čašu s vodom, tako da otprilike pola donjeg dijela gomolja bude u vodi. Vodu promijeni svaka 2 do 3 dana. Na toj donjoj strani batat će pustiti korijen, a na gornjoj strani će početi rasti loza, odnosno lišće. Osim što lijepo izgledaju, listovi batata su jestivi – možeš ih skuhati i pripremiti kao špinat ili pojesti svježe, na salatu.

Đumbir

Stavi komadić đumbira u zemlju i ostavi teglu na umjereno sunčanom, toplom i vlažnom mjestu. Vrlo brzo počet će rasti novi izdanaci. Kada odlučiš da je vrijeme za žetvu, izvadi sve iz zemlje, odvoji dio gomolja za konzumaciju, a ostatak ponovno posadi.

Luk

Odreži donji dio luka s korijenom i ostavi ga da se suši nekoliko dana, a potom ga posadi s korijenom prema dolje u udubinu u tlu. Zatrpaj zemljom i zalijevaj po potrebi.

Salata

Odreži korijen salate koji se tako i tako ne jede i drži ga u čaši s vodom nekoliko dana. Vodu redovito mijenjaj. Kad proklija, posadi ga u zemlju i postavi na mjesto s puno sunca te redovito zaljevaj.

Ananas

Kupi zreli i nešto krupniji ananas, dobro ga operi i odreži vrh, a ostatak pojedi. Vrh s lišćem stavi u posudu s vodom i pričekaj da pusti korjenčiće, a potom zasadi u lončanicu i redovito zalijevaj. Prve plodove možeš očekivati tek za dvije do tri godine, a kada se pojave, pričekaj da dobiju smećkastu boju jer su tek tada zreli za konzumaciju.

Avokado

Sjemenku avokada operi i u nju zabodi čačkalice. Potom je postavi na posudu s vodom tako da donji dio sjemenke bude u vodi. Posudu drži na toplom, umjereno sunčanom mjestu. Dok sjemenka pusti korijen i počne nicati, proći će i do šest tjedana. Kada se pojave listovi, biljka je spremna za presađivanje u zemlju, ali prije toga malo skrati korijen.

Riješi kviz

Napomena: Vrijeme za rješavanje kreće klikom na gornji link, a za rješavanje kviza moraš biti ulogiran.